petek, 09. maj 2014

Skodelica

Ivan Cankar je bil res en čuden patron.
 Ti gre model in zavrne kavo!!!!
Pa to se ja ne dela!!

Sploh, če je v kakšni lepi šalici. :):)
In tale moja je ena lepa šalčka!


Tako dve posodi od treh, kolikor jih imama namen narediti je "fertik".
Jaz sem pa važna :):)

Lep vikend vam želim. 
Jaz se moram ta vikend učiti. Imam izpit iz Bachovih kapljic. 
Pa se sploh ne spomnim , kako se uči,......Težka bo :):):)

nedelja, 04. maj 2014

Vrč

Tole je pravkar sneto s punkla. 
Vrč!
Je prvi od treh posod, ki jih mislim narediti, za sliko, ki bo visela v moji kuhinji :)
Mi je delal nekaj problemov.
Predvsem ročaj. 
Okrogline niso in niso hotele nastati take , kot morajo biti. Zato sem ga delala trikrat. 
Pa tudi spodnji sukani ris ni najlepši.

Ampak glede na to, da je to antični vrč. Predvidevam ,....da iz železne dobe. Takrat pa še ni bilo ne vem kakšne tehnologije in orodja,.......je vrč porisan zelo lepo.
Ma, dosti heca in izgovorov. 

Torej prvi del kompleta posod je fertik.


Sem hotela kar na horuk začeti nov kos,.... skodelico, pa sem ugotovila, da si bom najprej klekljne navila, ker na tistih , ki so naviti in čakajo že dolga leta je sukanec tako potemnel, da bi bila čipka preveč melirana. 
To pa nočem :):)

Torej gremo navijat kleklje.
Pa upam , da mi uspe prav hitro, da me prej ne mine volja do kleklanja :):)


petek, 02. maj 2014

Simpl!!

Čist enostavni piškoti.
Ne preveč sladki.
Zelo poceni.
Hitro narejeni!
Vedno uspejo!

Školjkice ala Štefa.

Tako jih imenujem, ker sem recept davnega leta 2 pa 3 dobila od bivše svakinje. 
Mislim, da jih ona dela po receptu svoje mame.

Enostavna, taka bolj " kmečka" sladica.
Zakaj "kmečka"? Ker so sestavine take.
Moka 500g, 1 suhi kvas, čista svinjska mast 180 g, topla voda (po potrebi). To je testo.
 Notri pa nadevaš, kar hočeš in kar imaš pri roki.
Jaz marmelade ne maram, ker rada ven steče:(

Pa tudi pribor za izdelavo je enostaven: valjar, kozarec, vilica.
To testo mi vedno rata . Je lepo mehko, prožno, mega lahko za razvaljat.
 Uh , kako mi gre. Človek še pomisli, da obvlada ;):):)

Zdaj razmišljam, da tudi slana varianta ne bi bila slaba. Bo treba poskusit.
Samo potem jih ne bom valjala po mletem cukru :):):)

Za danes pa tole:


Dober tek!